Fedmeoperation eller maveballon

Det kan være næsten invaliderende både socialt og fysisk, hvis man vejer alt for meget. Socialt er det hæmmende, fordi det ofte påvirker ens selvtillid og gør, at man måske afholder sig fra at gøre de ting, man har lyst til f.eks. at gå i svømmehallen. Fysisk er svær overvægt hæmmende, fordi det gør det tungt og besværligt at bevæge sig og dermed også gør, at man afholder sig fra at gøre de fysisk aktive ting man egentlig gerne ville. Hvis du er der, hvor du har prøvet alt for at komme af med de overflødige kilo, men ikke kan få det til at lykkedes, kan sidste udvej være at overveje de andre alternativer til vægttab, der eksisterer. Det drejer sig om enten en gastrisk bypass operation eller en maveballon. Her kommer lidt om deres fordele og ulemper.

Maveballon eller fedmeoperation

Fedmeoperation

En fedmeoperation eller gastrisk bypass operation, som den også kaldes, er et operativt indgreb, hvor man gør mavesækken mindre ved at adskille en stor del af mavesækken fra den fungerende del. Det forventes, at patienten kan tabe det, der svarer til 80-85 procent af sin overvægt via en gastrisk bypass operation. Operationen udføres som en kikkertoperation. Kombinationen af en lille mavesæk og en delvis afkoblet tyndtarm gør, at fødeindtagelse og næringsoptagelse begrænses. Tidligere troede man, at den mindre optagelse af både føde og næring gjorde, at man tabte sig drastisk. Men forskning har siden vist at årsagen til vægttabet hovedsagelig er, at der straks efter indtagelse af føde frigives mæthedshormoner. Det betyder, at man får en mæthedsfølelse meget hurtigt og kun behøver spise små måltider. En fordel ved en gastrisk bypass operation er, at der produceres meres insulin i kroppen efter operationen. Det betyder at mange patienter oplever at deres type to sukkersyge forsvinder.

Hvad sker der konkret?

Ved en gastrisk bypass operation deles mavesækken som tidligere skrevet. Det sker lige nedenfor mavemunden. Det betyder at den fungerende øvre mavelomme bliver meget lille med en volumen der svarer til ca. 20 ml. Derudover deler man tyndtarmen o. 60 cm under tolvfingertarmen. Den nederste del af tyndtarmen sys derefter på den lille fungerende del af mavesækken. Det betyder, at mavesækkens indhold føres direkte ind i tyndtarmen. Derpå syes den øverste del af tyndtarmen på tyndtarmens side o. 150 cm under den nye mindre mavesæk. Der er altid en risiko forbundet med en operation. Man skal i narkose og der kan gå infektion i sårene. Derudover er der fare for underernæring ved en gastrisk bypass, da der ikke optages den sædvanlige mængde af vitaminer mm. i tyndtarmen, fordi madens vej gennem tarmen bliver kortere.

Maveballon

En maveballon kan være et alternativ til en fedmeoperation. Den foretages uden kirurgi og man skal ikke i narkose. En maveballon er egnet for mennesker med et BMI over 27 og som går med overvejelser om en fedmeoperation. Maveballonen har samme funktion, som den kirurgisk formindskede mavesæk. Nemlig at patienten føler sig mæt efter at have spist et lille måltid. Ballonen ligger nemlig og fylder mavesækken godt op og begrænser den plads, der er til maden. Dermed følger et lavere kalorieindtag og dermed et vægttab. Maveballonen er en velset og veldokumenteret fedmebehandling, som allerede efter en måned giver resultater. Behandlingen kræver dog, at man lægger sin livsstil om både med hensyn til kost og motion. Det er vigtigt at følge en nøje tilrettelagt kostvejledning og få daglig motion.

Hvad sker der konkret?

En ballon placeres i mavesækken gennem spiserøret og fyldes med en steril saltvandsopløsning. Alt efter type skal ballonen ligge i mavesækken i et halvt til et helt år. Da operationen foretages uden kirurgi, er der ingen umiddelbar fare forbundet med nedsættelsen af maveballonen.

Læs mere om sundhed og helbred på Fitforum.dk