Flotte fliser med algerens – Hvordan?

Algerens fliser tag guideDer er ikke mange husejere, der ikke er irriteret over, at terrassens fliser bliver grimme af alger og pletter eller, at ukrudtet titter frem konstant. Når foråret nærmer sig, vil de fleste af os gerne have en flot terrassebelægning at træde ud på. Vi vil også gerne have tid til at sidde på terrassen og nyde sommersolen i stedet for at skulle bruge al tiden på at fjerne ukrudt i mellem dens fliser. Der er dog håb forude, hvis du læser med her. Med forskellige rengøringsteknikker kan du nemlig få de flotte fliser tilbage og samtidigt hindre, at de bliver grimme igen. Der er ligeledes gode råd om, hvordan du forhindrer ukrudtet i at tage magten, når foråret kommer.

Miljøvenlig algerensning

Hvis du jævnligt giver dine fliser en tur med kost og vand, er du ude over de værste urenheder i form af alger, mos og ukrudt. Mos og alger fjernes og ukrudtsplanterne stresses af kosten, hvis den bruges jævnligt. Det er en af de mest miljøvenlige måder at gå til algerne på, da der kun anvendes rent vand og knofedt. Samtidigt kan du nyde at komme op af sofaen og få brugt kroppen.

Ved brug af højtryksrenser

Hvis du i stedet ønsker at benytte højtryksrenser til at fjerne alger og andet skidt fra dine fliser, er det vigtigt, at du bruger en terrasserenser. Det er et specielt hoved, der kan sættes på højtryksrenseren, så den bliver mere skånsom. Benytter man ikke sådan en, kan man nemlig skade overfladen på fliserne, så de bliver endnu mere modtagelige for alger og andre uønskede vækster såsom lav og mos. Ved brug af en almindelig højtryksrenser er der også risiko for at skylle fugesandet mellem fliserne væk. Hvilket vil forbedre ukrudtsplanternes vækstbetingelser.

Slib algerne væk

Hvis du ikke synes, det giver nok med vand og kost kan du anvende grus som slibemiddel. Det gør du ved at købe en renvasket og skarpkornet 0-4 mm grus, som du fejer rund på fliserne. På den måde fungerer gruset som slibemiddel. Det tager tid og igen er det knofedtet, der er brændstof. Til gengæld er det også en miljøvenlig metode, der på samme tid fylder fugerne mellem fliserne op.

Fugesand der holder ukrudt væk

Hvis fugerne er fyldt op med sand forebygger det væksten af ukrudt. Der findes forskellige typer af fugesand. Der er en type sand, der har så høj en ph-værdi, at det ikke er muligt for ukrudtet at gro i det. En anden slags sand hærder og bliver så hårdt, at ukrudtet heller ikke kan vokse i det. Der er andre typer fugesand, der ”pakker” sig så hårdt, at det også forhindrer ukrudtsvækst. Når man lægger fliser er det derfor en god ide at bruge disse typer af ukrudtsforebyggende fugesand. Men man kan også efterfylde mellem fliser, der er lagt. Har du et ekstra besværligt stykke med fliser, hvor det er umuligt at få bugt med ukrudtet, kan du kradse det gamle fugesand op og erstatte det med en type ukrudtshæmmende sand. Nu er det kun det ukrudt, hvis rødder ligger dybere, der gror op.

Algefjerner

Er du ikke til vand, grus og kost, som er en hård fysisk omgang at bruge, kan du købe en algefjerner, der skal sprayes på. De fleste produkter skal sprøjtes på fliserne, når vejret er tørt, hvorefter de skal virke et stykke tid, før de enten skal vaskes af med vand og kost eller bliver skyllet væk ved det næste regnskyl. Der findes flere forskellige typer, så det er meget vigtigt at læse instruktionen på flasken, inden du går i gang med at anvende algemidlet. Fælles for produkterne er, at de både fjerner de eksisterende alger og i tillæg forebygger nye algeangreb. De er dog ikke nær så miljøvenlige som vand og grus.