7 gode tips til rengøringen

tip til tengøringGranit

Granit bruges bl.a. til borde, gulve og håndvaske. Granit består hovedsagelig af kvarts, feldspat og et varierende indhold af mineraler. Granit brydes mange steder i verden, bl.a. på Bornholm, i Italien og i Kina. Rengøring: Vask med 1 dl sæbespåner udpisket i 5 liter vand eller et plejemiddel beregnet til granit. 

Brug en gang imellem rent vand, så du undgår, at der kommer en grålig belægning. Rande fjernes med den hvide skuresvamp. Kalkrande kan, hvis nødvendigt, fjernes ved at tørre bordpladen af med en 10% citronsyreopløsning, tør efter med rigeligt rent vand.

Kobbergryder

Gryder af kobber er en god varmeleder. lndersiden kan enten være belagt med tin eller sølv. Hvis belægningen er blevet slidt af, og kobberet er kommet til syne, skal man lade være med at bruge den, da kobber er giftigt for kroppen og kan give kvalme og opkastninger. Gryder/pander kan repareres på en galvaniseringsanstalt, men spørg om prisen, inden du giver dig i kast med reparationerne.

Kobbergryder med tinbelægning: Kobbergryder/-pander med en indvendig tinbelægning er uegnet til stegning af mad, da tin smelter allerede ved 230°C, og de må derfor betragtes som serveringsgryder/pander. Rengør dem indvendigt med vand og opvaskemiddel og en blød børste. Udvendigt kan de pudses enten med pudsemiddel til kobber eller ved skuring med groft salt og en overskåren citron.

Betongulve

Betongulve kan enten være rå, behandlet med maling, eller de kan have fået en overfladebehandling. Vask gulvet i sæbespåner. For at undgå at gulvet bliver glat, kan du en gang imellem vaske det med vand og flydende rengøringsmiddel. Eller du kan få 3 tilbud på billig rengøring på Nørrebro. Overfladebehandlede betongulve: Vask gulvene med flydende sæbe.

Vandlås: En bøjning på et rør, der gør, at der står vand i bøjningen, så der ikke kan strømme luft op gennem afløbet, men lader vand mm. løbe ud. Bruges ved vaske- og wc-kummer. Det sker, at der samler sig snavs og affald i vandlásen, som kan skilles og renses.

Plastgulve

Vask med flydende rengøringsmiddel. Brug aldrig skuremidler, der skader gulvet. Kalkbelægninger fjernes med 3 dele vand og 1 del 32%-eddikesyre.

Ventilationsanlæg: Ren luft er vigtig alle steder, men nogle steder er det dog vigtigere end andre. Der er lovkrav om, at der i alle sanitære rum skal være mulighed for ventilation, men også på arbejdspladser. Der findes mange typer ventilationsanlæg, og de skal selvfølgelig holdes rene. Det synlige udsugningsområde bør rengøres, når der er synligt snavs, ved en afvaskning.

Ægte tæpper

Tæpperne kan være fremstillet af både uld og silke og en blanding af begge dele. Rengøring: Støvsug med det hårde mundstykke, og det er vigtigt, at man støvsuger med luven. Pletter er svære at fjerne, da farverne meget let løber ud. 

Man skal ikke forsøge selv at rense et ægte tæppe med en maskine til tæpperensning, da der er stor risiko for, at farverne løber ud. Hvis tæppet trænger til en gennemgribende rensning, kan det sendes til firmaer, der har specialiseret sig i disse opgaver. Husk at spørge om prisen, og indhent gerne flere tilbud.

Aluminium

Aluminium behøver ingen anden vedligeholdelse/rengøring. Hvis plasten på møblerne bliver grim, kan den gnides med wienerkalk og en klud vredet hårdt op i husholdningssprit. 

Malede eller lakerede havemøbler: Almindelig rengøring: Vask med vand og flydende rengøringsmiddel. Malede/lakerede havemøbler kræver megen vedligeholdelse, da de skal males/lakeres hvert år. Inden skal de vaskes grundigt og slibes ned. Husk endetræet, der skal have særlig meget maling/lak, så det ikke suger så meget fugt. Trykimprægnerede havemøbler: Vask med flydende rengøringsmiddel.

Kalkbelægninger

Klinker tåler afkalkning med 6 dele vand og 2 dele 30 %-eddikesyre, men fugerne bliver på langt sigt opløst af den behandling. Start derfor med følgende: Overbrus fliserne med vand, vask dem derefter med eddikesyreblandingen, brug en skuresvamp til belægninger, der sidder godt fast. 

Skyl/vask efter med rent vand. Jordslåede fuger: Pensl fugerne med et klorholdigt middel, og skyl grundigt efter. Advarsel: Undgå så vidt muligt at bruge klorholdige midler til rengøring, da de skader vandmiljøet. Bland aldrig syre, f.eks. eddikesyre, sammen med klorholdige midler. da det kan give åndedrætsbesvær pga. udvikling af giftige dampe.